Rev trekkfullt gammelt hus for å bygge ny, moderne og energieffektiv enebolig - Fjogstad Hus

Rev trekkfullt gammelt hus for å bygge ny, moderne og energieffektiv enebolig

Når utgangspunktet er for dårlig til å modernisere eksisterende bolig opp til dagens standard, kan det beste for både miljø og lommebok være å gjøre som familien Lien Halvorsen.
– Kjøpe, rive og bygge. Vil man bo nytt i energieffektiv enebolig på stor tomt i etablert nabolag, må man nesten gjøre det slik. Med Fjogstad-Hus på laget var vi trygge på å lykkes, forteller Asle Lien Halvorsen om hvordan familien og han realiserte eneboligdrømmen på Sandved.


Har du spørsmål eller ønsker til innspill for å realisere din boligdrøm? Ta kontakt med oss i Fjogstad-Hus!


– Det startet for alvor i 2017 da vi fikk tilslaget på et gammelt hus i akkurat det området hvor vi ville bygge og bo. Mer enn tre år senere, like før jul 2020, flyttet vi inn. Ja, det tok tid, men det har absolutt vært verdt innsatsen, smiler Asle og utdyper:

– Vi banket på hos Fjogstad-Hus med masse tegninger og planer, kravliste og ønskeliste. Dette er vår andre enebolig, så vi visste en del om hvordan vi ville ha det, og like viktig: hvordan vi ikke ville ha det. Arkitekt i Fjogstad-Hus, Kristin Veen Tjessem, hjalp oss med systematisering og konkretisering av løsninger. Etter en god planleggingsperiode satte vi i gang. Og mens vi planla, leide vi ut det gamle huset, noe som selvsagt styrket økonomien i prosjektet.

Ekte materialer for godt inneklima


Familien Lien Halvorsens nye hus skiller seg fint ut i nabolaget der det meste tok form på 60-, 70- og 80-tallet. Nybyggets arkitektur og materialbruk forteller om sans for funkisinspirerte linjer og stil som heller mot det minimalistiske. Store, rene flater og utstrakt bruk av betong og glass forteller om et bevisst og gjennomtenkt forhold til endelig resultat. Ikke bare ute, men også innendørs. Kombinasjonen av betong og store finerplater på innvendige vegger og tak skaper et røft, rent og solid uttrykk.

– Fjogstad-Hus sin byggeleder sa at det rett og slett ga en god følelse å jobbe med så solide, ekte materialer. Og det er den gode følelsen vi også kjenner på, nå som vi har tatt huset i bruk. Samtidig er dette materialer som fremmer et godt inneklima når det kommer til temperatur, fuktighet, lite støv og generell luftkvalitet. Det er viktig, for våre tre barn skal vokse opp her og vi foreldre skal bli gamle her, sier Asle, som selv jobber med ventilasjon og effektive løsninger for god inneluft.

– Planlegg løsningene etter plasseringen når du skal bygge hus


Sandved vest er et sted der nordvesten ikke møter så mange hindringer, noe som ble tatt hensyn til i plassering av boligens inngangsparti og terrasser.

– Her om dagen var det sol, fint og tørt, men en kjølig, jevn trekk kom inn fra Folkvord. Da kunne vi sitte på takterrassen over garasjen, der satt vi beskyttet fra vinden. Og på kvelden, da det løyet, da kunne vi flytte oss til terrassen på motsatt side og se mot solnedgangen. Inne har vi soverommene mot nord for å ha det svalt der, mens stue og kjøkken er plassert slik at vi får mest mulig lys inn på dagtid. Og når ungene blir store, da kan vi med enkle grep gjøre deler av 1. etasje til egen leilighet som leies ut, forklarer Asle.


Asle har et soleklart råd å komme med til alle som vil bygge eget hus
:
– Planlegg godt! Bruk tid på å finne ut hva dere trenger og ønsker, se hvordan dere får det beste ut av tomten og involver noen som har planlagt et slikt prosjekt før. Alt er mulig – lykke til!


Ta kontakt med oss i Fjogstad-Hus – så hjelper vi deg med å realisere din boligdrøm

small filter icon Filter