Månedsnytt september - Fjogstad Hus

Månedsnytt september

Torsteins ord:

Boliglånsforskriften – et nødvendig onde?

Jeg har ved flere anledninger, både i media og bransjeorganisasjoner, tatt til orde for at boliglånsforskriften er utfordrende.

Målet med forskriften er å regulere bankenes utlånsmuligheter til kunder slik at gjeldsbelastningen på den enkelte ikke skal bli for høy. Samtidig er forskriften et forsøk på å regulere den kraftige boligprisveksten i enkelte pressområder. Dette er en god tanke isolert sett, men det rammer også veldig urettferdig.

Det langstrakte kongeriket vårt har store regionale forskjeller innen både arbeidsmarked og boligprisvekst. I «distrikts-Norge», som «de i Oslo» kaller det, koster det for eksempel mer å føre opp en ny bolig enn hva den er verdt som ferdig objekt. Når kravet til egenkapital i boliglånsforskriften regnes ut fra ferdig bygg, sier det seg nesten selv at det er en umulig situasjon for veldig mange å oppnå kravet om 15 % egenkapital. Det finnes eksempler på kunder som må ha opp mot 30 % egenkapital for å kunne tilfredsstille forskriftens krav når bygg er ferdig, dette til tross for at kunder har sikre jobber og god betjeningsevne.

Vær klar over at det «de i Oslo» kaller «distrikts-Norge», det markedet finner du i vårt lokalområde. Du skal ikke langt ut fra bysentraene før situasjonen oppstår.

Det andre som oppleves som særdeles utfordrende for vår del med boliglånsforskriften, er at markedet i Rogaland ikke har opplevd særlig boligprisvekst etter «oljesmellen». Justert for inflasjon har det reelt sett vært et betydelig boligprisfall. Da oppstår også situasjonen der kunder har betjeningsevne på sine lån, men klarer ikke å stille nødvendig egenkapital hvis en ønsker, eller må, selge og bytte bolig.

Boliglånsforskriften bør være dynamisk, og tilpasses de regionale forskjellene i vårt langstrakte land. Vi kan jo håpe på en slik tilpasning ved neste revidering.


Brødrene Salte i sin fars Fjogstad-fotspor

– Far ble glad da Jon Arne og jeg begynte i Fjogstad-Hus. Han syntes rett og slett det var veldig stas, smiler Hans Atle Salte.

Glade ble de også i Fjogstad-Hus da brødrene Salte tok kontakt for å sjekke mulighetene om å bli en del av sin fars arbeidsplass. Flinke folk vokser som kjent ikke på trær, og de to ble tatt imot med åpne armer. Mot slutten av 2019 var både Jon Arne og Hans Atle i full sving på samme byggeplass.

– Vi har vokst opp med bare gode ord om Fjogstad-Hus. Far er fornøyd med at vi er en del av et trygt og stabilt firma. Selv om han er pensjonist, tror jeg nok han savner arbeidet en smule. Kanskje litt ekstra nå som vi jobber her. Men han holder seg i gang med litt prosjekter på hytta, han har ikke lagt vekk hammeren for godt, sier Hans Atle om Salte senior, Jørn Arild, som snart fyller 70.

I dag jobber de to sammen om oppføringen av en ny enebolig. Overgangen til Fjogstad-Hus gikk veldig greit, forteller Jon Arne, den yngste av brødrene.

Vi jobbet som et team hos tidligere arbeidsgiver, og det gjør vi nå også. Det er ikke slik at vi alltid vet hva den andre tenker, men vi utfyller hverandre godt. Jeg vil påstå at vi er et godt team. Overraskende lite brødrekrangling, ler Jon Arne, før han legger til: – Det er uansett en fordel å kjenne den man jobber med. Da er det lett å gjøre hverandre gode og bli enige om de riktige løsningene. Slik Fjogstad-Hus er kjent for. 

For Jon Arne var karrierevalget selvsagt, og med fagbrev er det han som ofte styrer arbeidet på byggeplass. For Hans Atle var det mer tilfeldig at han plukket opp hammeren.

– Jeg er egentlig utdannet sosionom, men da jeg pusset opp et gammelt rekkehus innså jeg fort at dette var kjekt. Dermed begynte jeg som hjelpemann på byggeplass. Etter det har jeg bare lært mer og mer. Både av far og lillebror. Nå har jeg spikret i over 10 år og ikke angret en dag, smiler 36-åringen.


HMS:

HMS-ansvaret er også personlig

Dine valg påvirker hva du gjør. Det kan være dine valg som avgjør om du utsetter andre for skade. Det er du som må stå til ansvar for egne handlinger.

Rette sorten følger gjeldende regler. Alltid, overalt. I tillegg er det lov å tenke selv. Gult er der vi gjør de riktige valgene. Det er sammen vi passer på hverandre. Rette sorten.

small filter icon Filter