Månedsnytt mai - Fjogstad Hus

Månedsnytt mai

Torsteins ord:

Korona, oljepris og møte med næringsministeren

Det er krise på flere fronter. Nylig holdt næringsminister Iselin Nybø innspillsmøte med flere boligprodusenter, der jeg hadde æren av å delta i rollen som leder for Fjogstad-Hus og styremedlem i Boligprodusentenes Forening.

I møtet la jeg vekt på at det er krisen i oljebransjen som er den alvorligste for oss. En langvarig lav oljepris vil få store konsekvenser for særlig vår region, men også for resten av landet. Lavere aktivitet i oljebransjen slår raskt ut på redusert etterspørsel etter tjenestene våre. Nå blir dette forsterket av epidemien, som fører til permitteringer og en spiral av fall i etterspørsel etter varer og tjenester over hele verden.

Vi har fortsatt en god ordrereserve, men vi vet fra forrige oljekrisen for fem-seks år siden at det gjerne tar både ett og to år før virkningene slår inn for fullt i vår bransje. Vi vet også at det tar tilsvarende lang tid før markedet kommer til hektene igjen.

Heldigvis er vi i dag godt rustet til å «stå an av», men det er nå vi legger grunnlaget for sikre arbeidsplasser og sunn selskapsøkonomi også i et vanskeligere marked. Dette krever at vi tenker nytt og ikke minst evner å løse nye utfordringer på beste måte. En av verdiene våre er «framoverlent». Jeg tror tiden vi har foran oss vil sette oss på tidenes prøve når det gjelder å være framoverlente.

«La aldri en god krise gå til spille», har kloke hoder sagt tidligere. Slik skal vi også tenke. I krisetider dukker det opp nye muligheter. Nå er det vår tur til å vise at Fjogstad-Hus fortjener nye hundre år i byggebransjen. Akkurat det gjør vi best ved å forstå krisen og manøvrere i de mulighetene den gir.

Så får vi håpe at også myndighetene skjønner alvoret og legger til rette for gode vilkår i bransjen vår, som er en av landets viktigste. Stikkord her bør være avvikling eller kraftig endring av boliglånsforskriften, aktiv bruk av offentlige anskaffelser og ikke minst skattefradrag ved utførelse av ROT-oppdrag. Med myndighetene på lag kan vi trygt si at vi skal løse denne krisen slik visjonene vår sier: Skape verdier sammen.


– Jeg gleder meg til å bygge Kløverhagen!

– Det er godt å vite at vi i Fjogstad-Hus har en solid ordrereserve, også i tider som dette, sier tømmermann Øyvind Øglænd. som snart tar fatt på oppføring av nye eneboliger i Kløverhagen på Hommersåk.

Øyvind ser frem til å snekre på Hommersåk, hvor han får et overordnet ansvar for prosjektet Kløverhagen hvor sju av 10 eneboliger var solgt før spaden ble satt i jorden.

– Jeg trives veldig godt med nybygg, og det er kjekt å ha litt ekstra ansvar. Jeg skal ha med meg en læregutt i den ene boligen og ellers bidra der det trengs. Kløverhagen virker som en veldig spennende jobb og det er utrolig bra at vi har slike prosjekter i ordreboken, sier Øyvind, som også kan fortelle at de siste ukene har gått bra, Korona til tross. – Vi har tatt de nødvendige forholdsreglene, men det har vært rart å ikke kunne ta folk i hånden. Akkurat det er litt vanskelig å vende seg av med, smiler tømmermannen.

Travelt på hjemmebane
I 2017 sto et nytt hus ferdig på Tjelta, nemlig eneboligen der Øyvind, samboeren og hans to barn bor.
– Jeg er Tjelta-gutt og fikk muligheten til å bygge i hagen til farmor og farfar. Huset bygget jeg selv på kveldstid, og vi rakk å få det ferdig før den første ungen vår ble født. God timing, smiler Øyvind. For kun tre måneder siden kom en ny Øglænd til verden. Nå er det «liv i leiren», som Øyvind sier det selv.
– Fullt kaos, men vanvittig kjekt, ler tømmermannen som har vært i Fjogstad-Hus siden læretiden i år 2000.

Fisking og fotball
Det nærmer seg også 1. juni, en dato alle laksefiskere har ring rundt i kalenderen. Øyvind har fiskekortene klare.
– Det blir noen turer til Ogna i sommer – det er garantert. Fisking har vært en hobby siden jeg var liten, det blir ofte slik når man har en far som er ivrig laksefisker. Ellers så håper jeg fotballen ruller igjen snart. Det er nesten for galt at vi som er Liverpool-fans, og nå leder med 25 poeng, må vente enda lenger på seriegull. Det er alt for lenge siden sist, smiler Øyvind som har til gode å besøke Liverpools hjemmebane.
– Når jeg blir 40 om noen år, da drar jeg til Anfield uansett. Gleder meg allerede!


HMS:

Smittevern

Hvem hadde trodd for bare noen måneder siden at smittevern skulle være et av våre viktigste HMS-tiltak? Nå er vi likevel midt oppi det. Hverdagen preger oss alle, nå er det håndvask og sosial avstand som gjelder. Det er flere grunner til at vi skal ta myndighetenes råd på alvor. En av de viktigste er hensynet til kundene våre. Det skal være trygt å bruke håndverkere fra Fjogstad-Hus. Det skal ikke være rom for personlige meninger på dette området, kunden skal oppleve at smitterisikoen er godt ivaretatt. Det gjør vi best ved å vise hensyn, vise at vi tar smittesituasjonen på alvor og at kunden er det viktigste for oss. Det dreier seg om tillit. Det er også viktig at vi er flinke til å fortelle kundene våre dette. Vi kan ikke vite om kunden eller noen i hans nærmest krets er i risikogrupper for korona, men vi skal vise at vi uansett tar trusselen på alvor.

small filter icon Filter