Livar fikk jobb hos Fjogstad-Hus

Fjogstad-Hus tar inn tre nye lærlinger i år, og håpet er at de skal kunne bli tilbudt fast jobb. Det fikk Livar Solberg (19) etter to år som lærling. – eg har vært heldig. Det er ikke alle som har en så enkel vei til fast jobb, sier Solberg. Fjogstad-Hus har som et uttalt mål å ta inn mellom tre til fem nye lærlinger årlig.

– Vi har veldig gode erfaringer med å ta inn lærlinger. Mange av dem som jobber i bedriften, har blitt fast ansatte etter endt læretid, forteller administrerende direktør Torstein Fjogstad i Fjogstad-Hus.

Akkurat nå er det 10–12 lærlinger i arbeidsstokken på 50 i produksjonen. Fjogstad forteller at det er en del av den langsiktige strategien til selskapet å ta inn lærlinger. – Vi ser flere fordeler med å ta inn unge lærlinger. De lærer seg hvordan arbeidslivet fungerer, vi kan stille krav og forme de etter vår bedriftskultur. Når vi etter læretiden ansetter flere av dem, får vi de beste og mest lojale håndverkerne, mener direktøren.

20 millioner mindre

Selskapet, som omsatte for 200 millioner kroner i fjor, regner med å havne på rundt 180 millioner kroner i omsetning i 2016. Det er ikke en avskrekkende faktor for å ta inn nye lærlinger. – Vi synes det er viktig at noen kan drive tømrerfaget videre. I tillegg ønsker vi primært å benytte oss av håndverkere fra vår egen region. Da er det et viktig virkemiddel å ta inn lærlinger, sier Fjogstad.

– Hvordan får dere inn lærlingene? – For å få gode lærlinger er det viktig med et godt samarbeid med skolene. Vi spiller på lag med lærerne. Slik får vi tak i de håndverkerne som kan gjøre en god jobb for oss i fremtiden. Samtidig har vi en kultur for at de ansatte i bedriften kan utvikle seg hos oss og stige i gradene. Det gjør oss attraktive, sier han.

Utplassering førte til lærlingplass

Livar Solberg gikk på Gand videregående skole og hadde ingen problemer med å få lærlingplass. – I løpet av studietiden ble jeg utplassert til Fjogstad-Hus tre ganger. Det var slik jeg fikk plass, men flere i klassen sleit med å finne lærested, sier han. Aftenbladet møter Solberg sammen med lærlingen Ronnie Millwall Andersen (25), som fortsatt har en liten stund igjen av læretiden. Han har ikke fått avklart jobbmuligheten etter endt lære ennå.

De to blir veiledet av bas Kåre Jåsund. Akkurat nå er de i sluttfasen av et renoveringsprosjekt på en enebolig i Hafrsfjord. Jåsund er full av lovord om lærlingene. – De er kjekke å ha med seg, og det er synd på dem som ikke får lærlingplass, men jeg håper og tror at det vil bedre seg. Vi har opplevd dårlige tider tidligere, og det går som regel godt igjen, sier han

Fulle ordrebøker

Fjogstad-hus har merket økt aktivitet de siste månedene. – Markedet har tatt litt fyr igjen. Prioriteten vår den siste tiden har vært å holde aktiviteten oppe. Nå har vi gjort opp status for første halvår, og det viser at vi fortsatt selger godt. Vi er allerede på over 100 millioner kroner i omsetning, forteller Torstein Fjogstad. – Hva betyr det?

– Det kan tyde på at vi må ut på jobbmarkedet etter sommeren, og kanskje forsterke stallen ytterligere. Vi er offensive og trenger flinke fagfolk. – Ordrebøkene er i alle fall fulle til utpå nyåret, avslutter direktøren.