50 KVADRATMETER ENKELHET SIKRER LYKKEN.

Byggeleder Marius Vik slapper best av uten strøm og innlagt vann.

Det var like før jul nyheten ble sluppet. Marius Vik var kåret til «Årets Rette sort 2016». Var det opp til Marius skulle det vært delt ut en slik pris til absolutt alle i Fjogstad-Hus.

– Det var både hyggelig og overraskende, selvsagt var det det. Når det er sagt, mange her kunne fått den utmerkelsen, sier Marius med kledelig «Fjogstad-Hus»-beskjedenhet. Som byggeleder er det nettopp dette Marius ivrer for, at alle skal trekke i riktig retning og sikre høy kvalitet og gode resultater. Selv legger han vekt på at det dreier seg om god styring, ledelse og framdrift.

– På mange måter er det kunden jeg mest av alt er byggeleder for. Det dreier seg om å følge opp slik at alt går etter planen. Det er for eksempel viktig at samarbeidspartnerne også stiller og leverer til planlagt tid. Til slutt er det kunden som skal være fornøyd, presiserer Marius.

GÅTT GRADENE
Byggelederen har rukket å bli 35 år, og har tilbrakt hele yrkeslivet hos Fjogstad-Hus. – Ja, jeg startet som lærling, og har fått prøve meg både som tømmermann, bas og formann før jeg ble byggeleder i 2012. Nå er det mest EAT jeg har ansvaret for. Ganddalbuen startet sin karriere som rogalending på slutten av åttitallet. Før det hadde en far med jobb i «oljå» sørget for at guttungen fikk sett flere steder langs norskekysten. Dialekten avslører fortsatt et tidlig nomadeliv.

Marius brenner for styring og struktur, og ser gjerne at Fjogstad-Hus blir enda mer framoverlent på veien inn i den digitale verdenen. – Vi trenger gode systemer, helst digitale løsninger som er lette å bruke. Framtiden er nettbrett for alle ansatte, med god oversikt og skikkelige verktøy for å styre prosjektene effektivt, sier byggelederen ivrig. – Her kan vi bli mye bedre, jeg er ikke i tvil om at framtiden er digital.

EKTE HYTTEFØLELSE
Med hytte i ulendt terreng på Evje er det lett å se for seg at tømmermannen har sikret hobbylivet på livstid. Så enkelt er det ikke. – To barn krever sitt, enten det er fotball, ballett eller turn. Det blir mye farting. Vi har også to hunder, og en nyanskaffet valp har tatt mye tid det siste året. Heldigvis har vi hytten, der slapper vi godt av med hytteliv av det aller enkleste slaget. Og da mener jeg enkelt. Vi har verken strøm eller innlagt vann, så her snakker vi om 50 kvadratmeter med enkelhet. Helt herlig, nå venter vi bare på snøen så er alt perfekt! Skulle snøen utebli er det likevel håp. I garasjen står en 2002-modell Harley-Davidson Road King Classic og skinner. Veien er også målet, selv for en byggeleder som skal sørge for at Fjogstad-Hus leverer raskt og godt.

 

TORSTEINS ORD:

Blanke ark og nye fargestifter

Stadig nye ark, stadig nye fargestifter, stadig nye dager. Slik er livet. Året vi har lagt bak oss viste at det finnes både gode og ikke fullt så gode dager. Nå startet vi nettopp på et nytt år, med muligheterog blanke ark. 2016 er historie. Heldigvis, vil noen si. For oss rettet det seg godt opp utover året, og en ordrereserve på 130 millioner kan vi leve med.

For en gjeng det er som jobber her, det er deres fortjeneste at vi starter et nytt år som et av selskapene der jobbene nå er trygge. Fantastisk innsats, og stor takk til alle!

For en ekte vestlending er det likevel alltid et «men». For bransjen vår er dette «men»-et akkurat nå at det meste av ordrer består av svært lavt
prisede jobber. Noe lukrativt år vil det neppe bli for hverken oss eller andre i regionen, men jobber vi smart og effektivt skal vi greie å tjene penger også med de lavere prisene.

Vi jobber for tiden med finpuss av budsjettene for 2017. Vi forventer en vekst i ROT-markedet og vi planlegger å øke innsatsen og ta markedsandeler i dette segmentet. Prosjektmarkedet løsnet litt mot slutten av 2016, og vi håper dette er en trend som fortsetter utover våren. Vi har mange flotte prosjekter for salg i hele regionen.

Jeg har tidligere skrevet litt om at fremtiden er fulldigitalisert også i byggebransjen. Vi ser framover og satser på at Fjogstad-Hus i løpet av 2017 blir et av selskapene andre sjekker når de skal finne ut hvilken vei byggebransjen går. Det hjelper lite å si at vi skal være ledende, det viktigste er å sikre toppformen og holde på ledertrøyen. Det vi gjør er viktigere enn det vi sier vi skal gjøre.

Velkommen til et nytt år. Vi skal sammen sørge for at 2017 blir et av de mest spennende årene i selskapets over hundreårige historie!