ANSATTPROFILEN:

KÅRE JÅSUNDGIFTEKLAR TØMMERMANN
MED SANS FOR
REHABILITERING

Det er litt slik når en bor på Hommersåk. Stedet er lite og avstandene tilsvarende korte. I praksis betyr det at Kåre Jåsund bor i det vi kan kalle et steinkasts avstand fra sjefen sjøl, Torstein Fjogstad. Så langt har det gått bra, og steinene ligger stort sett der de har ligget siden Kåre flyttet til stedet i 2001.

– Ja, det er gode forhold. Jeg stortrives både med Fjogstad-Hus og ledelsen, det er et flott selskap og jeg ser nok for meg at jeg blir her til jeg går av med pensjon.

Nå er det en stund til den spreke 51-åringen skal legge hammeren på hylla, og det er forhåpentligvis mange rehabiliteringsoppdrag som skal ferdigstilles før den tid. Det er visst en trend dette her, at erfarne fagfolk oppsøker de mest utfordrende oppdragene.

– Jeg liker rehabiliteringsjobbene godt. Vi jobber ofte tett opp mot kunden, og folk er stort sett veldig greie. Vi løser oppgavene etter hvert som de oppstår, og ofte sammen med kunden. Kundekontakten er noe av det jeg liker best med disse oppdragene, sier Kåre.

Læretiden ble gjennomført i Block Wathne. Fagprøven ble avlagt i 1988, før militærtjenesten sto for døren. Den kalde krigen krevde sitt, og en nyutdannet tømmermann var et godt våpen mot trusselen fra øst.

– Jeg var borti rehabiliteringsoppdrag allerede i Block Wathne-tiden, i det de kalte Block Wathne Byggfornyelse. Siden ble det både nybygg og ikke minst blokker og leiligheter. Siden 2001 har det vært Fjogstad-Hus for alle pengene. Akkurat nå holder vi på med et hus fra 1960-tallet, vi utvider vindusåpningene – noe som blant annet krever bedre bæring i taket. Vi vet aldri helt hva som er i vegger og tak før vi begynner, så det er ofte behov for å beregne dimensjoner på konstruksjonene tilpasset endringene vi gjør.

Nr4 <br /> 2018

Nr4
2018

SONJA FRA BØMLO
For to år siden dukket det opp en ny dame i Kåres liv. Med Sonja fulgte ikke bare fritidsbolig på Bømlo, men også tre bonusbarn i tenårene. Jentene på 14 og 16 bor fortsatt hjemme. Legg til at Kåre har to jenter fra før, en på 15 og en på 18. Resultatet kan bli travelt.

– Nå er de ikke alltid hjemme hos oss samtidig, men det kan koke med flere tenåringer samtidig, innrømmer Kåre.

I GOD FJOGSTAD-HUS TRADISJON GÅR ELLERS FRITIDEN MED TIL FRILUFTSLIV.
– Nå for tiden jakter jeg mest hjort, i tillegg til litt elg. Vi er noen kamerater som bruker et terreng i Kvinesdal. Sammen med noen andre hadde jeg også adgang til et område i Førde, men ni timers reisetid ble i lengste laget. Jeg driver også en del med laksefiske, jeg trives i naturen. Med Sonja fulgte også muligheten for båtliv.

– Det ligger en Nidelv 24 ved huset vi har på Bømlo, med samboer fra Bømlo ligger det godt til rette for båtliv. Vi trives godt i båten begge to.

Kåre avslører at det er endringer på gang i sivilstatusen.

– Ja, vi gifter oss 11. august, avslører familiemannen med et smil.

KÅRE I KORTVERSJON

ALDER: 51 år.
SIVIL STATUS: Samboer med Sonja, tre bonusbarn og to barn.
BOR: Hommersåk.
LYTTER TIL: Jeg liker det meste, men spiller nok mest country og rock. Alan Jackson er bra, jeg hører også mye på Dwight Yoakam og Brad Paisley.
SER PÅ: Krim og action, mest på film. Serier ser jeg lite på.

Stille før stormen?

Vi skriver allerede april 2018. Mens de fleste av oss ser framover mot nye utfordringer er det en gruppe som har våren som sin travleste tid. Jeg snakker om regnskapsførere, økonomisjefer og revisorer i hele landet som nå er i innspurten av årsregnskapene for 2017.

For konsernet Fjogstad-Hus sin del ble det som forventet. Markedet stoppet omtrent helt opp i siste halvdel av 2017 og vi leverer et negativt resultat på 2,3 millioner kroner på totalen. Isolert sett er dette selvsagt ikke slik vi skulle ønsket det, samtidig må vi være bevisst på hva 2017-regnskapet faktisk viser. Som vi gjorde det i 2016 nedjusterte vi også i 2017 verdien på varebeholdningen vår av tomter og prosjekter. En ny tid og en ny markedssituasjon betyr at vi i praksis er forsiktige og konservative i vår vurdering av prosjekter og verdien av disse. Dette forklarer det negative resultatet. De siste årene har vi nedskrevet prosjekter med over 12 millioner kroner for å være klar til å møte markedet. I praksis betyr det at vi nå fremstår som bedre rigget for morgendagen enn vi gjorde for noen år siden.

Eiendomsselskapene våre går grovt sett i null. Vi tjener bra med penger i enkelte selskap, men velger som nevnt å gjøre betydelige nedskrivninger andre steder.

Driftsselskapet er selve navet i konsernet, og leverer i 2017 et negativt resultat.

Dette resultatet dro vi med oss helt fra første kvartal i 2017. Slik sett var det en ok avslutning på året for drift, men jeg skulle ønske det var litt større aktivitet ute på byggeplassene. Vi har mange flinke håndverkere og ser gjerne at det er fullt trøkk i etterspørselen etter disse tjenestene. Det er heldigvis mye som tyder på at bildet er i ferd med å endres nå som det meldes om økt aktivitet i næringslivet i regionen. Betyr det at boligmarkedet nå er friskmeldt? Nei, vi er dessverre langt derfra. Vi rigger oss likevel for en bedre morgendag. I regionen vår vil det nok gå enda et år og to før vi igjen kan ha solide resultater. La oss heller ikke glemme at vi tross alt har kommet gjennom det siste året på en anstendig måte, uten verken oppsigelser eller permitteringer. Takk til alle sammen, dere er en flott gjeng som står på gjennom både gode og ikke fullt så gode tider!

Situasjonen kan fort endre seg, selv i en konservativ bransje som vår. – Jeg har en god følelse nå, og vi skal glede oss til oppgangen kommer. Det som er sikkert er at det stort sett er samme oppskriften som bringer oss gjennom dårlige tider som også sikrer suksess når oppgangen kommer. Vi kommer ikke utenom nøkter nhet, gode samarbeidspartnere og ikke minst pågangsmot i laget.

Rette sorten skal sørge for at vi klatrer til topps så snart muligheten er der!

HMS: Gult – ikke bare for kyllinger

Vi i Fjogstad-Hus jobber beinhardt med å sikre at bedriftskulturen er solid og fungerer i hele organisasjonen. Rette sorten-kulturen er helt nødvendig for å sikre at alle har en god, helsefremmende og trygg arbeidsplass. Vi leser stadig i riksdekkende media hvor galt det kan gå når dette glemmes. Selv store selskaper med solide ressurser kan slite med å få på plass en sterk og ønsket sikkerhetskultur ute i prosjektene der produksjonen foregår. Siden vi nettopp har lagt bak oss en flott påske der gult er hovedfargen er det på sin plass å minne om at det er lov å tenke seg om. Vi skal aldri ha det så travelt at vi ikke har tid til å sette en fot i bakken og tenke gjennom hva vi gjør. Det er dette som er Rette sorten, å reflektere og tenke oss om. Rette sorten betyr også at vi har lov å snakke med kollegaer og andre når vi lurer på noe. Rette sorten betyr dessuten at vi har lov å gripe inn dersom vi ser en kollega eller andre som er i gang med noe vi ikke synes ser trygt ut.