ANSATTPROFILEN:

ERLING HELLESTØ

JEGER I
FÅREPELS.

Erling Hellestø er ikke laget for å skremme opp folk. Da er det verre om du er storvilt.

Privat lever Erling et tilsynelatende aktivt liv i god balanse. Stødig kone, to barn (et av hvert slag), bil, garasje og hus på Hålandsmarka. Hele yrkeslivet hos Fjogstad-Hus. Det har rett og slett ordnet seg for 48-åringen. Selv barna har etter sigende fått velge retning i livet selv.
– Ja, absolutt. De fikk for eksempel velge akkurat hvilken idrettsgren de ville satse på – bare det var fotball!

Erling smiler mens han slår fast fakta. Aner vi mer bein i nesen enn det milde uttrykket faktisk avslører?

JEGERLIV OG HYTTE PÅ FJELLET
En ting er i hvert fall sikkert: Erling er en handlingens mann og liker å se resultater enten det dreier seg om storviltjakt eller opplæring av lærlinger.

– Det er obligatorisk med storviltjakt, den årlige turen til Sogndal greier jeg meg knapt uten. Vi er noen kompiser som har dratt til dette terrenget i over 15 år. Etter hvert har vi lært oss hvor dyrene går, det blir lettere å få fangst når en er kjent i terrenget.

Jaktinteressen slutter ikke ved avreise fra Sogndal. – Nei, jeg har fått med meg noen turer sammen med en grunneier på Seljestad, der vi har hytte. Her har jeg til og med fått med meg reinsdyrjakt. Elgjakt og rype har det også blitt. Hytten bygget jeg i 2008, året jeg ble 40. Det var uvant å bygge selv igjen, jeg gikk med gangsperr i tre uker, avslører mannen som har tilbrakt hele yrkeslivet i Fjogstad-Hus.

Åtte år senere utvides villmarksinteressen enda et hakk.
– Jeg er blitt smittet av laksebasillen, så nå står nytt fiskeutstyr på programmet. Jeg har allerede prøvd Tengselven men håper å få prøve andre elver rundt omkring.

GÅTT GRADENE
Erling er i dag en del av ledelsen i Fjogstad-Hus. Han er i praksis selskapets personalsjef, ansvarlig for lærlingene og ivaretar det meste rundt

Nr5 <br /> 2017

Nr5
2017

rekruttering og ansettelser. I tillegg tar han hånd om innkommende fakturaer, kalkulerer, setter opp avtaler med samarbeidspartnere og følger opp ulike samarbeidspartnere. En dag i uken tilbringes ved kontoret på Jørpeland. Erling er i praksis et lim mellom ulike deler av organisasjonen.

– Ja, og det dreier seg jo mer og mer om bedriftskultur det jeg gjør. Det meste henger sammen. Jeg har hatt utrolig god hjelp av Rette sorten-satsingen vår. Den gjør det lettere å snakke om ting som kanskje er litt vanskelige, det holder ofte å spørre: Er dette Rette sorten?

Erling brenner for å gjøre både Fjogstad-Hus og bransjen kjent blant de unge, og er ofte på farten til videregående skoler, Byggopp eller i andre sammenhenger. Det kan aldri bli for mye misjonering om herlighetene som følger av å velge byggebransjen og Fjogstad-Hus.

– Jeg begynte her rett etter ungdomsskolen, 16 år gammel. Selv om mye er endret siden den gang er det mye som går igjen. Det er lett å kjenne seg igjen i lærlingenes situasjon. Vi stiller krav til dem samtidig som vi legger til rette.

Intervjuet kunne blitt uendelig mye lengre når praten dreier seg om ungdom og bransjens framtid. Vi nøyer oss med å slå fast at Rette sorten er den som gir de unge muligheter.

ERLING I KORTVERSJON

ALDER: 48.
SIVIL STATUS: Gift, to barn.
BOR: Hålandsmarka, Ræge.
LYTTER TIL: Gammel og god rock. Springsteen og CC Cowboys er fine eksempler.
SER PÅ: Sport og fotball på TV. Liker naturprogrammer med villmarkspreg. Gjerne med innslag fra Alaska og Canada. Lars Monsen sine programmer fikk jeg også med meg. Serier ser jeg ellers lite av.

TORSTEINS ORD:

Rett vei

Vi fikk mye positiv oppmerksomhet etter at vi stilte opp i NRK, med både innslag i Rogalandsnyhetene og på riksdekkende Dagsrevyen. Det ble filmet fra byggeplassene våre, og jeg ble bedt om å kommenterer de siste tallene fra Boligprodusentforeningen. Tallene var positive men kanskje også litt rare for Rogalands vedkommende.

Statistikk er jo så mangt og kan brukes til mye. Salget av nye boliger første kvartal 2017 har økt med 50 % mens igangsettingen har falt med 30 % sammenlignet med samme periode i fjor. Hva forteller det oss da? Jo det forteller oss at pilene peker rett vei, men det sier egentlig ikke så mye om omsetningen av nye prosjekterte boliger i regionen da første kvartal i 2016 var et «null-kvartal». Da skal det ikke så mye til for å få denne forbedringen.

At igangsettinger målt mot samme periode i fjor faller dramatisk er faktisk positivt. Det selges mye boliger som allerede er produsert (varelager) uten

at det startes nye prosjekter. Det betyr bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel. Økt etterspørsel og mindre tilbud vil gi høyere priser. Dette er positivt for oss i bransjen og ikke minst alle de som eier bolig.

For vår egen del har salgstallene vært positive i første kvartal. Vi legger bak oss et kvartal med EAT-salg høyere enn noen gang takket være et salgsapparat som har gått på høygir. Sturle har virkelig fått sving på ROT-salget og ligger godt foran salgsbudsjett. Prosjektsalget går også bra med Grødem som den store «salgsvinneren». Det er spesielt hyggelig at Svein Terje har fått gang på prosjektsalg på Strandalandet.

Vi er positive og ser lyst på de neste månedene, og bruker nå Rette sorten aktivt i markedsføringen. Kundene skal få de beste leveransene når de velger å gi ansvaret til Fjogstad-Hus!

HMS: Rette sorten viser igjen

Det er mye interesse for Rette sorten-satsingen vår. Mange er nysgjerrige, både blant kunder og ikke minst i ulike bransjeorgan. Vi fikk nylig fin omtale på bygg.no. Første uken i mai ble vi invitert til å holde innlegg om Rette sorten på boligkonferansen til Boligprodusentene. Her fikk en samlet næring en presentasjon av satsingen vår på bedriftskultur og hva Rette sorten er i praksis.

En av grunnene til at bransjefolk er interessert i dette er at Rette sorten har vist seg å være et veldig

godt hjelpemiddel i arbeidet med å holde HMSarbeidet på et høyt nivå. Det er ikke slik at vi skal velge mellom kultur eller prosedyrer og regler, men Rette sorten viser at en sterk kultur er en viktig forutsetning for å lykkes med HMS-arbeidet. Kulturen vår bestemmer hvilket forhold vi har til regler og bestemmelser. Vi trener rett og slett på å tenke oss om før vi handler.