ANSATTPROFILEN:

RONNY HELLESTØ

PRIMUS SOM
MOTOR NÅR
APOKALYPSEN TRUER

JAKTEN PÅ BALANSE MELLOM UNDERGANG OG TRO PÅ FRAMTIDEN. Det er mulig det har noe med alderen å gjøre. Mannen rundet 40 i sommer, og slikt skjer sjelden uten at det gjøres opp status. For Ronnys vedkommende er konklusjonen at livet fortsatt er fullt av muligheter – enten vi snakker om rock`n`roll eller rolige turer i skog og mark.

Ronny Hellestø er født inn i Fjogstad-Hus. Med Trygve som far var veien kort til sommerjobber. Med motivasjon og stå-på vilje la unggutten etter hvert grunnlaget for mer faste ansettelsesformer.

– Fjogstad-Hus er et selskap som gir folk muligheter. Vil du noe så får du stort sett mulighet for å prøve det. Jeg startet i sommerferiene, og malte blant annet taket til de gamle lokalene i Strandgata. Etter hvert ble det arbeid på lageret. Jeg har jobbet i Fjogstad-Hus hele livet, bortsett fra tre år i forsvaret og ett år som stuer i Braathens Safe.

Ronny forteller om læretid og skolebenk på teknikken, før skjebnen ble endelig forseglet.

– Jeg har ikke ønsket meg en annen arbeidsgiver en eneste dag. Det er god stemning her og utrolig greie og fleksible kollegaer. Samtidig er det muligheter for å utvikle seg for de som ønsker det. Mange jobber med ganske forskjellige oppgaver, det er positivt for trivselen. Selv jobber jeg med eiendoms- og prosjektutvikling og salg av eneboliger. Arbeidsdagene blir aldri kjedelige, slår 40-åringen fast.

FAMILIE, FRISK LUFT, MUSIKK OG PRIMUS Også fritiden leves allsidig. De fleste ville muligens hatt nok med fire barn i den mest aktive slyngelalderen, men her utnyttes enhver anledning effektivt.

– Jeg har en slags apekatt-kropp, med lange armer og ellers ganske lett bygget. Lenge tenkte jeg at det måtte være kjekt å drive med klatring. Da kona tok med ungene og dro bort noen dager bød anledningen seg. Jeg meldte meg på et klatrekurs, og nå kan jeg kombinere interessen for friluftsliv med klatring i naturen.

Ronny brenner for friluftsliv, og drar gjerne på telttur med ungene.

– Vi har mye utstyr, både telt, primuser og annet. Ungene lærer å bruke det meste, nå kan for eksempel de to eldste tenne opp bål ved hjelp av gnister.

På spørsmål om ungene får lov å betjene primusene fra pappas rikholdige samling, blir den vanligvis veltalende mannen noe spakere i røsten. Det er åpenbart at vi nærmer oss det aller helligste – nemlig samlingen av primuser.

– Det finnes utrolig mange forskjellige varianter. Her får jeg mulighet for å mekke og reparere, samtidig kan primusene brukes når vi er på tur. Jeg må nok innrømme at jeg er fascinert av primuser.

Nr7 <br /> 2017

Nr7
2017

Ellers går det mye i musikk, også her er spennvidden stor – fra tung rock til enkel country og jevne bluesrytmer. Med småbarn i huset løses behovet for lytting ved hjelp av trådløst head-set.

– Anne Grete blir nok ganske frustrert iblant, der jeg løper rundt i huset med head-settet på mens ungene kaver rundt oss.

APOKALYPSE OG KRIGSTID
Veien fra fredelig norsk natur til store slag under andre verdenskrig kan virke stor, men ikke for Ronny.

– Jeg leser mye, for det meste krigshistoriske dokumentarer og litt fiksjonslitteratur om apokalypser og verdens undergang. Forstå det den som kan, men jeg synes det er litt fascinerende. Kanskje det er tanken på å kunne fyre primus og bål hver dag som ligger bak, undrer Ronny.

Mannen er likevel fredeligere enn de fleste, og egen våpenbruk strekker seg sjelden lenger enn til rypejakt sammen med kompiser og årlig HV-øvelse.

– Det blir som regel mer tur-kos enn jakt, men det er veldig sosialt og trivelig å være på tur på denne måten.

For å forebygge den store apokalypsen startet Fjogstad-Hus Rette sorten for et par år siden. Ronny liker det han nå ser.

– Det var litt lite håndfast og litt «svevende» til å begynne med, men nå når det er blitt rullet ut i hele organisasjonen er det blitt kjempebra. Det er lett å forstå og gjør noe med oss. Vi stopper opp og tenker oss om før vi starter på noe som kanskje ikke er så bra. Rette sorten er på mange måter en god videreføring på slik Fjogstad- Hus har vært lenge. Vi tar ansvar, får mulighet til å videreutvikle oss og har en flat struktur. Da er det viktig å kunne tenke seg om for å lykkes. Det er trygt og traust, men på en positiv måte, sier Ronny Hellestø.

RONNY I KORTVERSJON

ALDER: 40.
SIVIL STATUS: Gift, fire barn mellom 1 og 11 år.
BOR: Røyneberg i Sola kommune.
LYTTER TIL: Jeg er en aktiv lytter, liker å lete fram ny og ukjent musikk. Av gammel musikk er tyngre rock bra, gjerne Led Zeppelin og AC/DC. Ellers liker jeg enkel lyd med få instrumenter. Eksempler er Royal Blood, Little Hurricane, Reignwolf og Colter Wall.
SER PÅ: Her er det viktig at kona også er med på laget. Det blir mye HBO og serier med litt mørke budskap og mørk humor. Serier som True Detective og Fargo har jo alt, inkludert topp skuespillere.

TORSTEINS ORD:

Sammen får vi det til

Tiden flyr. Over halve 2017 er allerede unnagjort. Jeg håper alle har hatt en pust i bakken sammen med gode venner og familie. Ferie er godt, men det er jo som alle vet jabnå så dræge. Velkommen tilbake på jobb alle sammen!

La oss ta et lite tilbakeblikk på det som skjedde første halvår.

Fusjonen mellom driftsselskapene i Ryfylke og Sandnes er ferdig. Det betyr at vi nå er ett lag som kan jobbe sammen på en enda bedre og mer fleksibel måte.

Samtidig ruller digitaliseringen inn over oss. Vi har blant annet fått på plass den digitale personalhåndboka. Det betyr at all nåværende og framtidig kompetanse vil bli tilgjengelig på en digital plattform. Vi vil dermed ha lett tilgjengelig og oppdatert oversikt over alle ansatte til enhver tid. En slik løsning er ikke minst viktig når vi skal ivareta kravene til seriøsitetsarbeid som vi vet kommer. Da er det viktig å knytte denne type informasjon til for eksempel det grønne HMS-kortet.

Vi har tatt inn hele fem nye lærlinger denne høsten. Samtidig har vi fire nye svenner som har bestått fagprøven. Vi ønsker dere unge spesielt velkommen på laget og skal gjøre vårt aller beste for at dere

skal trives og utvikle dere til gode håndverkere og kollegaer.

Rette sorten har gitt oss regional og nasjonal omtale, og vi ser at samarbeidspartnere og konkurrenter tar etter oss. Bedriftskultur kan som kjent ikke kjøpes, den må innarbeides, videreutvikles og trenes på – hver dag. Akkurat som i idretten er det heller ikke gitt at en lykkes. Det betyr at vi har flere års forsprang på konkurrentene våre. Nå gir vi enda mer gass på satsingen. Det er på mange måter bra at også konkurrentene ønsker å styrke bedriftskulturen, det vil bidra til en mer seriøs bransje.

Tallenes tale etter første halvår er et salg på 157 millioner kroner og en ordrereserve på 139 millioner. Dette gir oss god fart inn mot vinteren og vi kjører for full maskin i produksjonen.

Fjogstad-Hus er mer enn tall. Vi har det siste halvåret jobbet med å utvikle en helt nytt grunnlag for å stake ut framtiden for selskapet vårt. Gled dere, dette blir kjekt å ta i bruk. Mye bygger på det dere kjenner fra før, ikke minst fra Rette sorten. Vi kommer tilbake med en egen satsing litt senere i høst.

Takk igjen til alle kollegaer og samarbeidspartnere for flott innsats første halvår. Bedre utgangspunkt for tiden framover kunne vi neppe hatt.

HMS – ta vare på omgivelsene

Seriøsitet har ikke bare med svart arbeid, mafia og menneskehandel å gjøre. Det dreier seg også om hvor flinke vi er til å ta hensyn til omgivelsene våre. Sikkerhet er et eksempel, vi skal sørge for at de som ferdes i områdene rundt der vi jobber ikke utsettes for risiko. På samme måte er det med hvilket forhold vi har til utslipp av støy, støv og avgasser.

Alle påvirkes av det vi gjør, også de som ikke skal bygge eller rehabilitere. Det såkalte grønne

skiftet er i full gang. I vår bransje betyr det å velge grønt der det er mulig, gjerne ved valg av biler og hvilken teknologi vi bruker når vi utfører arbeidet. Byggtørking er et eksempel, dieseldrevne tørkere forurenser mer enn for eksempel elektriske.

Oppsummert betyr dette at det blir stadig viktigere å opptre på en måte som er bærekraftig. Vi skal rett og slett ta ansvar for samfunnet vi har rundt oss. Rette sorten bryr seg, så enkelt er det.