ANSATTPROFILEN:

ESPEN HELGELAND

HARD METAL
OG MYK FURU

Han digger høylytte eksportartikler og bygger nye hus i Ryfylke.

Det er en godt bevart hemmelighet, men faktum er at norske metal-band lenge har satt internasjonale standarder. En slags Rette sorten innenfor musikk, om du vil. For Espen Helgeland er dette gammelt nytt.

– Jeg har dratt på festivaler og konserter i mange år. Både norsk og internasjonalt. Metallica har jeg hørt live 14-15 ganger nå, men også Dimmu og Satyricon har jeg fått med meg flere ganger. Det må være litt hardt. Når rette konserten kommer opp er jeg kjapp med å bestille billetter, slår Espen fast.

JAKT OG NATUR
Skinnet kan likevel bedra, bak den litt tøffe fasaden finner vi en kar som trives godt på den lille fjellhytta ved Moslivatnet i Ryfylkeheia.

– Jeg liker meg godt i naturen. Hytten bygget jeg selv for noen år siden. Jeg bygget også huset, så det ble mye byggeaktivitet en periode. Nå er huset ferdig, og det som gjenstår på hytten er bare kos. Grunneieren har gitt meg lov å bruke terrenget rundt, det går mye i småviltjakt. Jeg har en finsk lapphund som er rett over ett år nå og satser på at den kan bli en grei jakthund etter hvert.

Med ferdigbygget hus og hytte godt plassert i heia blir det tid til inne-fotball en gang i uken. Ellers går tiden til familieliv, med egenprodusert toåring og to bonusbarn er det langt mellom kjedelige dager for 32-åringen.

NYBYGG OG SUNN FORNUFT
Espen jobber mest på Strandalandet og i Ryfylke. De siste 6-7 årene har ansvaret som lagbas gitt god innsikt i tømrerlivets mange sider.

– Klart det er utfordringer. Vi skriver «slik du vil ha det», samtidig er det ikke alltid kunden kan få det akkurat slik han eller hun vil. Ofte vil tilleggsoppgaver koste mer, da er det viktig at vi opptrer riktig, presiserer Espen.

Nr3 <br /> 2017

Nr6
2017

Lagbas betyr at den erfarne tømmermannen har mye av det daglige ansvaret for det som skjer på byggeplassen, enten det er kundebehandling, framdrift eller HMS.
– For tiden går vi mest på prosjekterte boliger i felt, da er det ikke så mye kunden kan gjøre for å påvirke det ferdige resultatet.

Espen er opptatt av fordelene ved å jobbe i et selskap der oppdragene ikke er større enn at det går an å ha god oversikt.

– Ta HMS, for eksempel. Mitt inntrykk er at ulykkene ofte skjer på de litt større byggeplassene, der det er mange aktører inne samtidig og det er mye maskiner involvert. Vi har nok bedre forutsetninger enn de største aktørene for å jobbe godt med HMS, i hvert fall ute på byggeplassene. Det kan selvsagt være litt kjør her også i perioder der flere fag er inne samtidig, men det går stort sett greit.

Etter snart ni år i Fjogstad-Hus har Espen utviklet stor tro på sunn fornuft.
– Ja, mye koker ned til det. Det gjelder å tenke seg om og bruke vett. Det er nok det Rette sorten egentlig handler om også.

ESPEN I KORTVERSJON

ALDER: 32.
SIVIL STATUS: Samboer, et barn og to bonusbarn.
BOR: Jørpeland.
LYTTER TIL: Metal-sjangeren. Metallica, Dimmu Borgir, Volbeat, Satyricon og den slags.
SER PÅ: Serier som Game of Thrones, House of Cards, Better call Saul og Fargo.

TORSTEINS ORD:

Seriøs eller useriøs bransje?

Media har i flere år skrevet kritisk om byggebransjen. Representanter for både myndighetene og bransjen selv uttaler seg med bekymring. Ofte brukes ordet useriøs, og det kreves mer seriøse forhold.

Men hva menes egentlig med seriøsitet, og hvorfor er det så mange som bryr seg om nettopp dette? Jeg tror vi skal starte med å erkjenne at deler av bransjen vår er infisert av mafia. Selve det stolte håndverket som vi har utviklet gjennom hundrevis av år utnyttes kynisk av kriminelle nettverk som hvitvasker store pengesummer. Disse pengene finansierer i neste omgang kriminell aktivitet som narkotika- og menneskehandel. Dette bekreftes av både bransjeforeninger og politiet. Aller verst ser det ut til å være i Oslo, men vi finner slike forhold også i vår egen region.

Etter min mening har seriøsitet med å opptre redelig, åpent og på riktig side av lover og regler. Vi jobber i en bransje hvor vi hele tiden opplever knallhard konkurranse. Konkurranse er bra, men det kreves at spillereglene er klare og tydelige og aksepteres av alle parter. Slik er det dessverre ikke alltid. Vi ser litt for ofte at potensielle kunder velger utelukkende ut fra pris, selv om de må vite at leveransen baseres på både svart arbeid og andre tvilsomme forhold. Dette er spesielt utbredt
i ROT-markedet, men vi har av og til blitt forbauset også på andre typer jobber.

Svart arbeid betyr ingen bidrag til velferdskassen, det betyr at ansatte jobber under uakseptable forhold og det gir ikke grunnlag for gode lærlingordninger og sunn opplæring av de unge. Vi snakker rett og slett om selskap som snylter på det vi andre bidrar med.

Fra januar 2018 er det planen at myndighetene innfører et seriøsitetsregister. Meningen er å registrere foretak som betaler sin skatt, betaler og behandler sine ansatte etter lover og avtaler og ellers opererer etter gode etisk standarder. Jeg håper dette markerer starten på en «ny tid» der det skal bli enkelt å velge seriøst og vanskelig å velge useriøst. Jeg håper også at statlige og kommunale byggherrer vil engasjere seg mer i dette arbeidet i årene framover, vi ser av og til at selv større offentlige byggherrer er mer opptatt av å spare penger enn å velge seriøse leverandører. Det er på høy tid at noe skjer, vi er i ferd med å ødelegge en hel bransje.

Jeg vil minne om at alle som jobber i eller på oppdrag for Fjogstad-Hus har et ansvar for å påse at det ikke foregår svart arbeid og kriminalitet. Det gjelder uavhengig av hvilket fag vi snakker om. For ingen ønsker vel å sage av greina vi selv sitter på?

HMS – ta vare på omgivelsene

Seriøsitet har ikke bare med svart arbeid, mafia og menneskehandel å gjøre. Det dreier seg også om hvor flinke vi er til å ta hensyn til omgivelsene våre. Sikkerhet er et eksempel, vi skal sørge for at de som ferdes i områdene rundt der vi jobber ikke utsettes for risiko. På samme måte er det med hvilket forhold vi har til utslipp av støy, støv og avgasser.

Alle påvirkes av det vi gjør, også de som ikke skal bygge eller rehabilitere. Det såkalte grønne

skiftet er i full gang. I vår bransje betyr det å velge grønt der det er mulig, gjerne ved valg av biler og hvilken teknologi vi bruker når vi utfører arbeidet. Byggtørking er et eksempel, dieseldrevne tørkere forurenser mer enn for eksempel elektriske.

Oppsummert betyr dette at det blir stadig viktigere å opptre på en måte som er bærekraftig. Vi skal rett og slett ta ansvar for samfunnet vi har rundt oss. Rette sorten bryr seg, så enkelt er det.